◕‿◕。)Assalamualaikum readers ◕‿◕。..:: Terima kasih sudi singgah ! ::..◕‿◕。What's meant to be will always find a way.◕‿◕。

Wednesday, February 12, 2014

Nasyid itu menenangkan :)Salam,

Suka dengar lagu nasyid ? Macam mana anda rasa bila dengar lagu nasyid ? Kalau ditanya pada empunya blog ni, seriously bila dengar lagu nasyid memang memberi ketenangan. Especially masa kita tengah sedih, marah atau hati rasa tak tenang. Lagu nasyid sesuai dijadikan pilihan utama awak. Lagu nasyid ni kan banyak. Pilih je mana-mana yang awak rasa boleh beri ketenangan kat awak. Zikir dan bacaan suci ayat al-Quran pun sama jugak. Yang pasti lagu-lagu genre Islamic memang akan beri ketenangan buat pendengarnya.

Lagu-lagu nasyid banyak mengingatkan kita kat Allah. Sebab tu beri ketenangan. Allah dah kata, hanya dengan mengingati Allah hati akan tenang. Betulkan? Subhanallah.. Banyak sungguh nikmatNya. Kadang2 bila dah suka kat satu-satu lagu nasyid tu, dok dengar banyak kali  pun tak bosan. Rasa nak dengar jee... Lepas tu lagu2 nasyid ni dapat menambahkan ilmu kita. Contohnya lagu Kasih kekasih (In-Team) . Tengok bait-bait lirik lagu tu,


"Sebelum diijabkabulkan syariat tetap membataskan. Pelajari ilmu rumah tangga agar kita lebih bersedia menuju hari yang bahgia."


Dalam lagu Balqis (UNIC) pun,"Pangkat dan jua harta tak menjamin bahagia. Cantik dan keayuan wajah kan pudar akhirnya. Kemiskinan di dunia tak bererti kau terhina. Itu hanya di pandangan mata. Kemewahan tidak bermakna hidupmu akan sentosa. Kesempurnaan, Tuhan menilainya..."Jadi bila kita dengar lagu-lagu nasyid, ia bukan hanya dengar kosong je. Tak dapat apa-apa. Kita dapat sesuatu bila dengar lagu tu. Macam-macam mesej yang disampaikan. Kita je. Nak atau tak terima mesej yang disampaikan tu.Sekali sekala bagi peluang kat lagu nasyid untuk mengisi tempat kat kita punya playlist lagu tu. hehee. Selamat mencuba dan selamat mendengar ! Moga hidup kita sentiasa dibawah lindunganNya, Aamiin ya Rabb..

***Berfikir seketika...

No comments:

Post a Comment