◕‿◕。)Assalamualaikum readers ◕‿◕。..:: Terima kasih sudi singgah ! ::..◕‿◕。What's meant to be will always find a way.◕‿◕。

Monday, September 30, 2013

SEPTEMBER 2013

Salam,

First of all, syukur ke hadrat Illahi kerana masih memberi ruang dan peluang untuk aku menulis di blog ni walaupun dah terlalu lama tak update blog ni. Alhamdulillah, minggu ke-2 September 2013, aku melangkah pula ke tahun 2 pengajianku di sini. Tahun pertama membawa seribu satu pengalaman dan kenangan yang mengajar aku erti sebuah kehidupan. Perjalanan masih jauh. Terlalu banyak perkara lagi ujian yang harus ditempuh. Moga Allah beri kekuatan untuk aku.





SEPTEMBER. Apa yang aku suka dengan bulan September ni? Apa yang special sangat?
#FAKTA :



   Bulan ni paling ramai ahli keluarga besar aku yang sambut ulangtahun kelahiran.

   Paling sweet sekali, birthday aku dan 2 org adik aku, jarak antara kami hanya 11 hari je. 


    Bermula dengan Adik Aqis 05.09.2013
Diikuti oleh Adik Aca 16.09.2013 
Dan diakhiri oleh aku sendiri 27.09.2013

   Bulan ni jugak dengan izin Allah, aku dilahirkan ke dunia.


Alhamdulillah, 3 hari yang lepas officially aku dah pun 20 tahun. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Ada insan di luar sana yang telah pun pergi sebelum usianya mencecah 20 tahun. Ada insan yang tak sempat rasai kehidupan pada usia 20 tahun. Ya Allah, syukur di atas kesempatan yang diberikan di hari ulang tahun kelahiranku.

Dan yang specialnya bulan SEPTEMBER tahun ni :



27 SEPTEMBER 2013. 
21 ZULKAEDAH 1434.
JUMAAT. :')



Lama menunggu birthday jatuh hari Jumaat. Alhamdulillah, 1434H adalah tahunnya. 21 Zulkaedah adalah bulannya. Jumaat yang penuh barakah. Kalau 27 September yang sebenar-benarnya aku lahir adalah hari Isnin. 

Dan untuk first time kalinya sepanjang hidup,



Kena prank dengan kawan-kawan. My best friends! Nasib baik kena dengan bedak je.

♥ Elisa, Zafirah,Far,Fiqah,Janna ♥ 



Masuk sem 3, kami makin rapat. Masa tu tak jangka langsung akan kena. Malam birthday ada jugak fikir, kot-kot kena prank macam budak2 lain. Tapi bila fikir balik, tak mungkin sebab aku bukanlah jenis yang meriah sangat dalam kelas tu. Biasa-biasa je. Then dengan apa yang berlaku sepanjang hari tu, lagilah jangkaan akan terus hilang. Apa yang berlaku? Nanti aku cerita. InsyaAllah. Thanks korang. Dan yang lain2 jugak yang terlibat sekali. 

Walaupun birthday tahun ni ada sesuatu yang membuatkan kekuatan dan semangat aku seolah-olah di bawa pergi, namun keluarga dan rakan-rakan adalah kekuatan bagi aku untuk terus melangkah ke hadapan. Moga Allah beri aku kekuatan agar tabah untuk berhadapan dengan realiti yang sebenarnya. Aamiin.

Alhamdulillah, semoga dengan pertambahan usia ini makin mematangkan aku dalam menempuh hari-hari yang mendatang. Moga dengan usia yang masih diberi pinjam ni, dapat aku gunakan dengan penuh manfaat. Terima kasih mama dan ayah. Terima kasih akak, kakngah, ewan, adik dan aca. Terima kasih semua ahli keluarga. Terima kasih rakan-rakan. Terima kasih untuk semua yang mendoakan kesejahteraan hidup aku. Doa kalian adalah hadiah yang terindah buat diriku. Moga Allah memberkati dan merahmati hidup kita semua. Aamiin... 



Tuesday, August 06, 2013

28 RAMADHAN :')

Salam,

Alhamdulillah syukur. Di penghujung Ramadhan kita masih diberikan kesempatan untuk merasai dan menikmatinya. Two weeks kerja sebagai promoter di Parkson dah pun berakhir. Yeah! (baling pas promoter, hehe) Tapi sedihlah sebab berpisah dengan kawan2. Seriously sepanjang berkerja sebagai promoter, kat sini lah paling best. Dapat kenal dengan kak Fiza. Walaupun kitaorang baru kenal tapi sekepala. hehe. Ada je lawaknya. Kak Ana lagi. Dapat pulak permenant yang sangat baik, Aunty Lim. Last kerja petang tadi, Aunty siap bagi duit raya. heee.




Allah dah beri petunjuk yang jelas pada aku di pengakhiran Ramadhan.. Jodoh tu semua di tangan Allah. Kita tak boleh nak paksa-paksa. Allah knows best okay. Keep calm and move on. Doa agar diberi kekuatan dan ketabahan hati untuk menghadapi masa-masa hadapan yang lebih mencabar. :')


Cilok dari instagram : farramiera :)

Malam ni memang tak tidurlah. Nak settlekan kuih raya. Alhamdulillah hari ni semua adik-beradik dah ada. Seronok. Terhibur hati. Pelita pun dari hari tu dah pasang. 2 minggu tak dapat berbuka kat rumah, hari ni berbuka kat rumah. 

# Fatin Nabilah Zakaria, Thanks awak. Thankyou so much ! Sebab atin ada di saat fara memerlukan seseorang. Saya rindu awak. :')



Sunday, August 04, 2013

26 RAMADHAN 1434

Salam,

Alhamdulillah, 26 Ramadhan dah kan. Sekejab je masa tu berlalu. Rasa macam baru lagi update tentang awal Ramadhan tu. Ramadhan tahun ini semakin dipenghujung. Tapi entah kenapa Ramadhan kali ni dirasakan begitu hambar. Bukan kerana bulan Ramadhan ini membosankan, tapi faktor2 sekeliling yang membuatkan Ramadhan tahun ini bagaikan sebuah " Ramadhan yang hilang ". Kehadiran Syawal tidak lama lagi turut dirasakan kosong. Bak kata paksu, tahun ni Ramadhan dan Syawal yang hilang. Hmm..Tak apelah. Kita banyakkan berdoa. Semua yang jadi atas izin Allah. Pertolongan Allah akan tiba. Cepat atau lambat aje. 



So, 2 weeks kerja sebagai temporary promoter. InsyaAllah hari Selasa ni tamatlah kerja aku. Seharusnya Isnin dah habis kerja tapi disebabkan pihak atasan telah melewatkan warehouse tu sampai Isnin, so hari Selasa kenalah datang untuk sesi mengemas bin-bin yang sangat banyak tuh. Nak raya dah kot. Dengar DJ dok pasang lagu raya, seriously rasa sayu. Teringat kat makwe. :'(

Dan kemudian... tahu dah yang si dia tu dah ada seseorang. Rasanya itu sangat betul. Tunggu masa je kot tu. Tak mengapalah. Semoga Allah mudahkan segala urusan dia dan si dia. Aamiin. Mohon diberi ketabahan hati untuk terus melangkah ke hadapan dengan yakin tanpa perlu menoleh ke belakang. Memberi peluang pada yang lain. Tapi tak semudah tu nak terima orang lain. Hanya yang benar2 memiliki kuncinya sahaja yang berjaya membukanya. :')

Selamat Menjalani Ibadah Puasa. Mohon maaf di atas segala janji-janji yang tidak ditepati atau tutur kata yang menyakitkan hati. Masih ada beberapa hari lagi untuk menikmati bulan yang mulia ini . May Allah bless. 

Wednesday, July 10, 2013

RAMADHAN kembali :')

Salam ,

Alhamdulillah. Setelah setahun berlalu , sekarang kita berada di bulan Ramadhan semula. Alhamdulillah.. Syukur ke hadrat Illahi kerana kita masih diberi kesempatan untuk bertemu dengan Ramadhan pada kali ni. Ada insan2 lain yang tak berkesempatan bertemu Ramadhan. Beruntung sangat kita ni Allah masih beri peluang untuk merasa keindahan Ramadhan. 

Firman Allah SWT, 

" Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa." 

(Al Baqarah : 183 )



Jadi puasa tu wajib okay. Jangan berani2 nak ponteng melainkan disebabkan keuzuran. Lagipun bukan lama sangat. Sebulan je. 11 bulan kita diberi makan setiap masa, sebulan ni je Allah suruh puasa, takkan susah kot. InsyaAllah, banyak manfaat kita akan peroleh. Lagipun perasan tak, bila bulan puasa ni, time nilah kita akan berkumpul dengan family, makan sama2, pergi terawih sesama, sahur sesama. Banyaklah sesame nya. Apapun ia makin mengeratkan silaturahim. Tapi kalau kita belajar jauh, sayu tu mesti terasa kan.. :'(

Okay, sedar tak sedar, dah sebulan lebih blog ni tak di"update" . Alhamdulillah , sekarang ni dah nak cuti. Masih dalam mood final exam sebab ada lagi 1 paper belum ambil. InsyaAllah hari Sabtu ni paper last , Banking Operation. Oh FIN426 , please be nice with me. 

Bila tiba Ramadhan, automatically hati akan rasa sayu. Bukan sebab sedih nak kena puasa. Tapi sebab bulan ni mengingatkan aku kat arwah makwe... Ramadhan 2010 telah membawa pergi insan yang sangat aku sayang.. Dan tika itu aku berada di sisinya saat beliau menghembuskan nafas terakhir. Allahu.. Masih jelas terbayang saat2 itu. Kesedihan yang sukar digambarkan dengan kata2. Kehilangan yang sukar dicari ganti. Walau 100 yang datang , takkan sama dengan yang satu ni... *sebak*.  Makwe, berbahagialah di sana. Moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau.

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak , Marhaban Ya Ramadhan. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya. Moga-moga kita dapat sama-sama mendidik diri menjadi insan yang lebih baik , insyaAllah. Selamat berpuasa, bersahur, berbuka, berterawih, bertadarus, berqiamulail segala apa pun yang membawa kepada kebaikan. Moga Allah merahmati kita dunia dan akhirat. Aamiin. :')


Ramadhan comes only once in a year. So this might be our last Ramadhan. 
Let's do the best and better than the previous Ramadhan.


***Berfikir seketika...

Wednesday, June 05, 2013

#Maaf

Mohon maaf atas segala salah dan silap. Semoga Allah sentiasa merahmati hidup kita. Aamiin ya Rabb. 

( Dengar rumate buat group discussion bahasa Arab, Allahu, bestnya. Teringin nak belajar bahasa syurga tu. Seronok dengar diaorang cakap :') )


Tuesday, June 04, 2013

La Tahzan, Innallaaha Ma'ana :')

Salam ,

Cinta itu milik Allah. Hati ini Allah pegang. Rasa cinta itu fitrah dan perasaan ini sama sekali tidak haram. Cuma apabila perasaan ini di salah gunakan oleh pihak-pihak tertentu, cinta ini menjadi haram. Bukan kerana perasaan yang hadir, tapi kerana perbuatan insan tersebut yang menjadikan cinta itu haram. Sudah pasti dalam diri setiap insan, rasa ini akan hadir. Kan ? *angguk-angguk kepala* . 



Cinta bukan sahaja kepada Allah dan Rasul. Tapi jugak cinta kepada sahabat, cinta kepada mama dan ayah, cinta kepada keluarga. Namun sudah menjadi fitrah kejadian manusia, cinta yang hadir ini bukan sahaja untuk mereka tapi juga untuk insan yang bergelar lelaki atau perempuan yang bukan siapa2 bagi mereka. Dalam ayat yang mudah, cinta kepada seseorang yang bukan mahram. *senyum*

Semua orang mesti ada perasaan ni kan? Budak sekolah pun dah pandai cinta-cinta ni. Oklah, sekarang bukan nak cerita pasal budak sekolah okay. So, ada ketika cinta kita kepada seseorang itu tidak berbalas. Ayat mudah, cinta bertepuk sebelah tangan. A cinta B tapi B tak cinta pun kat A tu. A sibuk2 cari tahu pasal B, caring sangat tapi B tak kisah langsung pasal A. Tak kisah langsung. Sedih kan? *amik tisu lap airmata* Kalau ada pun sebagai seorang sahabat. Benda ni ada terjadi di sekeliling kita. Mungkin kita yang tak sedar.

When a girl gives up, it's not because she doesn't love you, but 
because she's tired of getting hurt and feels like you'll never care.

Dalam bab-bab ni kalau nak dibincangkan memang panjang. Tapi cukuplah dengan berkata  La Tahzan, Innallaaha Ma'ana. Janganlah bersedih. Sesungguhnya Allah bersama kita. Lumrahlah tu. Mencintai tak bermakna akan memiliki kan. Kadang-kadang kita kena merelakan. Semua tu ketentuan Allah. Kalau benar dia adalah jodoh kita, lari jauh mana pun tetap akan bersatu dengan izin Allah. Adam dan Hawa pernah terpisah lama. Tetapi mereka bertemu kembali. Kerana apa? kerana dengan izin Allah. Ada jodoh tak kemana. Jangan sedih okay? Doakan kebahagiaan dia bersama insan pilihan hatinya. Allah amik orang yang kita sayang dan cinta, pasti Allah akan gantikan dengan sesuatu yang lebih baik. InsyaAllah :')  





Benar kata orang, mulut petah berbicara tapi hati yang merasai. Kita tak boleh nak paksa orang untuk cinta kat kita. Kalau dia dah ada pilihan dia, doakan yang terbaik buat dia. Buka hati, beri peluang pada insan lain. Tapi bukan senang nak lupakan seseorang yang dah lama bertakhta kat hati. Doalah mudah-mudahan Allah mudahkan buat kita. Jangan diharap cinta orang yang dah pergi jauh dari hidup kita. Jarang sekali mereka akan kembali. Mungkin anda dah jadi sejarah dalam hidup dia.


Love someone because of Allah, Allah will make it last for ever. 
Leave someone because of Allah, Allah will give you someone much better...

Perjalanan hidup kita masih panjang. Teruskan capai cita-cita. InsyaAllah cinta yang baru akan hadir. Jangan seksa hati awak tu. Penat hati awak menangiskan. Dekatkan diri awak dengan Allah. InsyaAllah awak akan lebih tenang. Walaupun kita selalu cakap " tengok dia bahagia, kita pun bahagia " tapi hati yang merasai Allah sahaja yang tahu. Fara kuatkan ? :')

***Berfikir seketika... 

Wednesday, May 29, 2013

Cuti , Pesta Buku, Macam2 ! :)

Salam, 

Alhamdulillah sekarang aku sedang bercuti seminggu. Sejak balik hari Jumaat tu, baru hari ni ada kesempatan untuk aku dok lelama depan laptop ni. *Acehcehh* Ada je masa sebenarnya. Tapi tak ada mood nak update. Sebelum cuti hari tu, alhamdulillah berkesempatan ke Pesta Buku Antarabangsa di PWTC. Akhirnya diizinkan Allah untuk kami bertemu. Teruja dan seronok. Lama juga meluangkan masa bersama beliau, Aina Emir. She is very friendly. Walaupun macam2 halangan yang datang, tapi alhamdulillah dapat jugak pergi sana. 

Kemudian macam biasalah. Minggu sebelum cuti kami memang sibuk. Setiap hari ada discussion. Pantang ada masa terluang mesti ada discussion untuk group assignment. Banyak nak kena submit. Aduh, pening. dengan aktiviti kolej yang kami join lagi. Badan satu, tapi nak dibahagi2 kan tu tak dapatlah. Kadang2 terpaksa dahulukan yang lebih penting daripada yang penting. Tapi tak apa. Walaupun rasa tak tertanggung, jangan pernah lupa dengan firman Allah SWT ,

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya." ( Surah Al-Baqarah : 286 )

Dan bukankah Allah juga ada berfirman ,


"Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan." 
(Surah Al-Insyirah: 6)


Alhamdulillah walaupun kelam kabut, semuanya berjalan lancar. Perbarisan Sukol selesai. Firedrill pun berjalan dengan lancar. Assignment pun Alhamdulillah okay lah. Cumanya untuk group discussion yang aku tak dapat nak hadirkan diri, aku terpaksalah merelakan diri aku untuk mewakili group jadi presenter. Hopefully everything gonna be okay. Amiin ya Rabb... 

Semua yang terjadi itu kan adalah ujian daripada Allah. Terimalah dengan hati yang sabar kerana di setiap kepahitan terselit seribu satu kemanisan .

"Apakah manusia itu mengira mereka dibiarkan saja mengatakan,"KAMI TELAH BERIMAN" sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang2 yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang2 yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang2 yang berdusta." (Al-Ankabut: 2 - 3)
Kemudian Ahad lepas aku sekeluarga hantar adik ke Shah Alam. Alhamdulillah dia dapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di INTEC untuk program A-level selama 2 tahun. InsyaAllah kalau dia lepas, dia akan ke Germany untuk sambung dalam bidang engineering. InsyaAllah... Sedih jugak sebenarnya nak berjauhan dengan dia. Tapi dia pergi untuk menuntut ilmu kan. Sabarlah ye fara... Time tu kan dah graduate, insyaAllah... Semoga semuanya berjalan dengan lancar, diberkati dan dirahmatiNya sentiasa. Amiin ya Rabb... Takecare ( ceh bajet mcm ada pembaca setia, wakaka ) . Barakallahufik :)

***Berfiikir seketika...

( Gambar untuk tatapan ^^ )

She is Aina Emir. My bestfriend forever ! 

Ingat novel je ada kompilasi. Nih ha kompilasi gambar2 aku bersama Kak Aina . hee. Effect gambar over. haha 

Comel je kostum mereka. Tak ingat pula kolej mana ni, hee

Meriah. Teruja ^^
With Zafirah masa perbarisan sukol, kolej mawar :)

Nak ambil gambar dengan Rimau tu tapi tak dapat., :(
Smart kan baju merah tu. Diaorang menang perbarisan sukol ni. 

Ini adalah latihan firedrill kolej saya. Aku salah seorang ajk yg terlibat. Seram woo.. Kolej blackout

Cara-cara memadam kebakaransedang ditunjukkan oleh pijak JPAM .


Thursday, May 16, 2013

Quick update: Rindu Bertamu Di Hati ;)


Gambar hiasan.. Tak ada kaitan pun. hehe..

Salam ,

Alhamdulillah... Hari ni sempat curi-curi bukak blog ni. Lama sangat dah tak update. Rindu nak menulis. Rindu dah mula bertamu di hati. Bukan di Abu Dhabi tau. hehe. Allahu... Sabar ye fara. Sedar tak sedar dah 2 bulan meneruskan pengajian untuk semester 2. Final exam semakin hampir. Assignment, presentation, kuiz dan test perlu diselesaikan. Ya Allah...Seriously sem 2 ni sangat sibuk. Syukurlah diberi kesihatan yang baik. Terlalu banyak cerita yang ingin dikongsi. Tapi kesibukan sebagai seorang pelajar membuatkan masa yang ada cukup terhad. ( Wahh.. Ayat... Macam buat karanganlah pulak. haha.. lol ! ) Minggu ni tersangat sibuk. Tapi walau apapun kesibukan yang kita rasakan, ingat, jangan sekali-kali melupakan tanggungjawab anda sebagai hamba Nya. InsyaAllah , Allah akan permudahkan segala urusan. Takecare. Barakallahufik... ♥

..:: InsyaAllah hujung minggu ni my bestfriendforever Syuhadah Hafriz akan datang ke Shah Alam. Abang dia konvo. Flight dari Sabah ke Kuala Lumpur, insyaAllah esok. Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar dan insyaAllah dengan izinNya kami akan bertemu. Ya Allah, aku merindui dia :') ::..

Saturday, April 27, 2013

Destini Anak Bangsa dan UiTM Dihatiku

Salam , Alhamdulillah , kali ni aku dapat menyiapkan cerpen untuk pertandingan yang dianjurkan oleh pihak UiTM . So, tema cerpen tu adalah Destini Anak Bangsa dan UiTM Dihatiku. Mula-mula agak blur jugak nak tulis tentang apa tapi Alhamdulillah setelah meminta pendapat mereka yang lebih arif tentang hal ini , aku mula mengerti. Borang penyertaan dah lama ambil. I mean before cuti lagi dah pergi ambil tapi disebabkan minggu selepas aku ambil borang tu, kami dihujani dengan pelbagai assignment, kuiz dan test. Nak tak nak haruslah mengutamakan buku-buku pelajaran.


Alhamdulillah, hari Rabu aku mula menulis dan syukur ke hadrat Illahi. Hari Khamis aku dah berjaya siapkan. Idea datang mencurah-curah. Tunggu masa untuk dimuntahkan semuanya. Sebab tu lah, syarat penyataan 2000 hingga 3000 patah perkataan je. Tapi aku dah tulis sampai 5000 lebih patah perkataan. Allah beri pertolongan. Tak cepat atau lambat. Sentiasa on time. Syukurlah..

Kalah atau menang aku tak kisah. Itu rezeki masing-masing. Yang penting kita dah berusaha. Kita berdoa dan bertawakal. At least aku dapat asah bakat aku dalam bidang penulisan. Sebenarnya nak tebus rasa terkilan sebab tak dapat join pertandingan menulis cerpen  e-book tu, tapi di atas sebab-sebab tertentu , aku terpaksa melupakan niat aku tuh. Tak ada rezeki agaknya. Tak mengapalah...Mudah-mudahan untuk pertandingan ni, ada khabar gembira buat aku. InsyaAllah... Doakan ye ?

Mohon maaf di atas kenyataan sebelum ni untuk meng "update" blog. Macam cakap tak serupa bikin kan ? Maaf , kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukannya. ( ayat bajet macam ada pembaca setia je kat blog ni , haha ) . May Allah always bless you... 

Happy Moments –PRAISE ALLAH. 
Difficult Moments –SEEK ALLAH. 
Painful Moments –TRUST ALLAH. 
Moment By Moment –THANK ALLAH.

Tuesday, April 23, 2013

Mid-Sem Break

Salam , Alhamdulillah kali ni berkesempatan untuk meng"update" blog ni. Penat dok kemas2. Banyak sawang dah kat blog ni. Oklah , Alhamdulillah sem 2 ni berjalan dengan lancar. Macam apa yang aku cerita kat entry sebelum ni. Sekarang dah cuti untuk mid-sem. For the first time rasanya aku tak balik melaka almost 1 month. Lama tak lama tak??? Lama kan... Cuti ni pun seminggu je. Al maklumlah sekarang ni masa pantas berlalu. Seminggu tu sekejab je dah berlalu. 


Balik Melaka hari Jumaat , tapi malam tu tak sempat nak rehat kejab , kemas2 baju balik kampung pulak. Ada kenduri tahlil. Kali ni agak meriah sebab ramai jugak orang yang dijemput. Semalaman kami tak tidur, memasak di dapur. memang meriahlah ceritanya. Semua orang dah tidur kami tak tidur lagi. Alhamdulillah esoknya majlis berjalan dengan lancar. Syukurlah.. Penat tu tak payah cakaplah. Seriously sangat penat !

Hari ni jumpa dengan kawan dari sekolah lama. Adawiyah dan Aisyah. Mula2 tu adah kata tak jadi datang sebab hujan tapi tiba2 je muncul depan rumah. memang kelam kabutlah citernya pergi bersiap. Yang malu sangat tuu bila kelam kabut nak keluar rupanya diaorang dah duduk pun kat ruang tamu. Allahu... Malu sangat3!!! Btw, adah datang buat tutorial blog. hehe.. Aku tak berapa pandai sangat blog-blog ni dan Agak pening sikit sebab fahaman kami berbeza but at the end , masing2 faham lah dengan apa yang cuba di sampaikan. Syukurlah.. Entry kali ni banyak mengucapkan syukur, Alhamdulillah. Tahu kan kalau kita belajar mensyukuri walau sekecil-kecil nikmat insyaAllah hati merasa tenang. Perjalanan semakin mudah . InsyaAllah.  Mudah-mudahan dipermudahkan . InsyaAllah :) 

***Berfikir seketika...

Saturday, April 13, 2013

1st Entry For This Month :)

Salam , Alhamdulillah sebab hari ni dapat jugak curi-curi buka blog ni. hehe.. Nak kata sibuk tu, sibuklah jugak tapi tak adalah sesibuk Perdana Menteri. Cumanya aku malas nak on laptop. Entahlah, sem ni rasa macam laptop ni tak ada apa-apa yang penting. Buat apa nak bukak. Padahal kena selalu check i-learn. Aduhai fara.. Macam mana ni.. By the way, Im quite active on twitter. Just mention my name, or tweet. InsyaAllah I'll reply. Boleh dikatakan hari2 pantang ada peluang akan online twitter. Facebook tu dah jarang. Dah tawar hati gaknya nak online facebook.




So, hari ni tak ada apa yang menarik sangat. Macam biasalah.. Life as a student. Assignment, presentation, quiz, test memang takkan pernah lari jauh. Lebih-lebih lagi dah nak cuti mid-sem. Memang bertimbun2 kerja yang perlu disettlekan. So, ni pun sebab nak siapkan assignment, tu yang sempat curi2 on blog ni. Rinduu... 

Sem 2 ni tak berapa nak tertekan sangat macam sem 1. Maksud aku dari segi berkawan. Walaupun sebenarnya sem ni aku rasa macam lebih jauh dengan mereka2. Tapi mungkin sebab pengalaman dari sem 1 mengajar aku sesuatu yang membuatkan aku lebih tabah menghadapi sem 2. Syukurlah.. See?? Setiap ujian dan dugaan yang Allah jadikan tu pasti akan ada hikmahnya. Alhamdulillah sekarang aku lebih tenang. Dah jarang menangis. Apa yang penting, diri kita sendiri. Bagaimana kita nak menghadapinya. Tabah dan sabar. Doa sentiasa. Jangan lupa pada Allah. Bersyukur atas sekecil-kecil nikmat yang Allah berikan. Jangan selalu mempersoalkan. InsyaAllah semuanya akan berjalan lancar.

copypaste. tu link pemiliknya ;)

Cakap tentang syukur, banyak yang ingin aku kongsikan. InsyaAllah di masa akan datang. Walaupun aku dah boleh survive sikit hidup kat sini tapi jauh di sudut hati aku masih mencari2 sahabat yang boleh berkongsi  suka dan duka bersama. Macam kita masa zaman sekolah dulu. Ye, aku masih ada sahabat tapi kami jarang jumpa. Sahabat yang aku maksudkan di sini adalah sahabat di sini. Di Universiti ni. Aku cuba baiki diri aku. Tapi entah kenapa aku rasa macam kawan2 ni susah nak terima aku. Mungkin sebab penampilan aku? Wallahualam... Aku cuba ubah cara aku. Masih je sama. Ya Allah , aku tahu ini dugaanMu. Ku mohon kekuatan untuk aku terus tabah melaluinya..


Bila tengok kawan2 lain yang akrab dengan group masing2, sedikit sebanyak rasa cemburu dan kecil hati tu ada. Manusia. Biasalah. Kadang2 aku rasa macam dipinggirkan. Macam tak ada je. Entah di mana silapnya. Aku masih mencari jawapan. Tapi hingga kini masih belum kutemui. Aku ingin sekali menjadi salah seorang daripada mereka tapi  bagaimana pula dengan mereka? Boleh ke terima aku? Ya Allah , aku yakin masanya akan tiba juga. Aku akan bertemu dengan sahabat yang boleh berkongsi suka duka denganku. Sahabat yang saling memerlukan. Bukan sahabat yang mencari bila susah, meninggalkan bila senang.

Aku merindui sahabat-sahabatku... Sukar nak mencari pengganti. Satu hari nanti insyaAllah.. Buat masa ni , kawan je dengan semua orang. Buat baik dengan semua orang. InsyaAllah ada ganjarannya. Allah tak nak bagi sekarang. Allah nak simpan dulu. Sampai masanya nanti mesti Allah akan bagi. Amiin3 :)

Okay. Sampai di sini buat setakat ni. Take care, Barakallahufik.

***Berfikir seketika...

Thursday, March 21, 2013

Alhamdulillah, Hadiah Terindah!


Salam , 

Alhamdulillah hari dapat berita gembira from my only one lil brother. Malam tadi memang aku tak boleh nak lelap mata memikirkan dia yang akan ambil result SPM dia. Minggu ni hati aku memang nervous semacam je. Ada je tak kena dengan apa yang aku buat. Dan yang paling teruk sekali, handphone kesayangan aku jadi puzzle masa aku keluar pergi beli buku dengan kawan2. Memandangkan kelas hari ni semuanya telah dibatalkan oleh lecturer ( cuma kelas koku jelah tetap berjalan macam biasa hari khamis malam ) , aku semakinlah nervous memikirkan dia. 

Hubungan kami adik beradik sangat rapat. Bagai aur dengan tebing. Dia tahu masalah aku , aku pun tahu masalah dia. Hampir semua kawan2 aku dia tahu. So,aku memang tak boleh nak sembunyikan apa2 dari dia. Kami sering berkongsi cerita bersama. Teringat masa sem 1 dulu, waktu tu SPM dia semakin hampir, dia agak stress. Kami berbual agak lama. Aku baru topup RM10 malam tu , habis terus. Adakalanya kitaorang ketawa, adakalanya menangis. Macam2 cerita yang kami kongsi bersama.

Pagi tadi, dia call.. Suaranya kedengaran sayu sahaja. ( sedang menahan tangisan ). Aku lagilah cuak. Mujur aku on number hotlink aku. Then dia kata " Umie, aku rasa aku tahu aku dapat berapa. Cikgu aku dah tengok. Dia kata aku ada 1 subjek dapat B. Kawan aku straight A's. Tak apelah, aku redha je.." Suaranya kedengaran sangat sedih. Walaupun tak berada di tempat dia, sedikit sebanyak aku memahami perasaan dia ketika itu. Tak naklah buat dia makin risau. Aku just cakap, " Result tak dapat lagi kan. Tak apelah, Tengok dulu macam mana. " . Sebelum handphone aku cedera parah, semalam aku sempatlah hantar mesej kat dia bagi kata2 semangat. 

Aku tahu dia macam mana. Itu yang membuatkan hati aku semakin risau dan tak senang duduk. Dalam hati sentiasa berdoa kepada Allah mohon yang baik2 untuk dia. 2 jam lepas tu aku dapat mesej dari ayah, katanya ewan straight A's. Kemudian kak long juga menghantar mesej yang sama. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah. Air mata jatuh tak henti2 tatkala aku mendengar suara ayah dan mama. Kemudian bercakap pulak dengan dia, hati aku semakin sayu. Air mata kesyukuran tak dapat ditahan. Ya Allah, Alhamdulillah...

Satu-satunya adik lelaki yang aku ada. Loveyou! :')

Terima kasih ewan. Sungguh ini adalah hadiah yang terindah buat mama dan ayah terutamanya. Biarlah orang sering merendahkan kita, Allah itu Maha Adil. Terima kasih ya Allah di atas rahmat dan kasih sayangMu buat kami sekeluarga. Di sebalik hujan yang lebat , rupanya Allah nak hadiahkan pelangi yang sangat indah. Alhamdulillah...Dia telah melakarkan sejarah yang paling indah dalam keluarga kami. Kami sangat bersyukur dikurniakan dia dalam kehidupan kami. Hadiah terindah , Alhamdulillah :')


p/s: Buat mereka yang mengambil keputusan SPM , tahniah. Walau apapun keputusan yang anda perolehi, percayalah itu yang terbaik buat anda. SPM bukan pengakhirnya. SPM adalah permulaan untuk semuanya. Perjalanan masih panjang, hidup perlu diteruskan. Gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya dan berjaya sekali bukan bermakna berjaya selamanya. Apa yang penting, kita berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. Dia Maha Mengetahui. Jangan sesekali melupakan Dia.. :)


***Berfikir seketika...

Friday, March 15, 2013

Bertemu yang Maha Pencipta


Salam , maaf buat sementara waktu aku takkan update blog ni. Ingat lagi post terakhir aku? Mokde yang sangat aku sayang telah kembali ke rahmatullah sehari selepas aku pergi menziarahinya. Means , hari pertama aku start belaja untuk Sem ke 2. Masa tu aku tengah duduk berbual dengan rakan2 kelas sementara menunggu azan Zuhur. Suddenly aku dapat mesej dari akak aku. Katanya pokde hantar mesej kata mokde tengah nazak. Ya Allah , masa tu Allah je yang tahu perasaan aku macam mana. Hati aku tak henti-henti berdoa. Tapi ajal maut tu di tangan Tuhan. Tak cepat atau lambat walau sesaat pun. Lepas aku menunaikan solat Zuhur , aku dapat mesej dari akak aku mengatakan mokde dah tak ada. Air mata berguguran seakan-akan tak mahu berhenti. Semangat aku hilang entah ke mana. Aku terus memikirkan anak2 nya. Lebih-lebih yang nombor 3 sebab dia belajar di Kolej Matrikulasi Perlis. Perjalanan dia untuk pulang mengambil masa yang lama. Entahlah , aku tak ada mood nak menulis buat masa ni. Sampai hari ni hati aku masih menidakkan.... Walaupun aku lihat sendiri... InsyaAllah aku akan sambung cerita ni. Kak Aina kata , " kena belajar terima kenyataan. Segala-galanya adalah pinjaman. Doa untuk dia selalu, supaya rohnya aman di alam barzakh. Amiin."

Doakan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas mokde aku, Aliah binti Tawil . Mudah-mudahan beliau ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Amin... Kami sayang mokde sangat2!!! Kami rindu mokde sangat2!!! :'(

Sunday, March 03, 2013

The Day Has Come...


Salam , sekian lama tak update , now sempatkan diri jugak untuk update. So, tempoh 6 minggu bercuti telah pun sampai ke penghujungnya. Nak atau tak , aku kena jugak hadapinya. Selamat Datang Semester 2 ! Semoga semester kali ni memberi kekuatan yang lebih untuk aku meneruskan perjuangan. Sedih tu memanglah sedih . :'( Lama duk rumah. Gelak tawa,gurau senda. Lagi2 aku ni jenis yang HOMESICK terlampau. Susah nak berjauhan dengan keluarga. Tapi bila difikirkan , aku kena dan harus cuba untuk kuatkan semangat jugak. Demi mama dan ayah yang ingin sekali melihat kejayaan anak-anaknya... Doakan kami. :) Alah , bukan lama pun kan. kena sabar sikit. InsyaAllah... Lagipun sem ni insyaAllah adalah banyak cuti. ( kalau nak dibandingkan dengan sem 1 ) Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan aku. Amiin...  Im going to miss my family and my home so much !!! Selamat meneruskan pelajaran. Goodluck! Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Semoga Sem ini lebih baik dari sem yang lepas, InsyaAllah.. Amiin...



I'M GOING TO MISS YOU!!!



p/s: Doakan mokde aku diberi kesihatan yang baik , dikuatkan semangat untuk terus melawan penyakitnya ya...

Sunday, February 24, 2013

Kenangan Itu Indah !


Salam , dengar lagu Kurik Kundi then tiba2 tersenyum sendiri. Rindu kat kawan2 tarian dulu. Rindu kat bilik Muzik yang jadi tempat latihan kami. Rindu semuanya! Macam biasalah ,kalau dah Melaka tu , Dondang Sayang memang takkan lari. WAJIB! Persembahan Dondang Sayang ada 2 version. 1 perlahan, serious memang mengantuk! 2nd rancak! Tu memang seronok! Kemudian tarian lagu Kurik Kundi (agak lama sebab lagu tu kan lama! hehe) then lagu Hala Timur. Yang ni agak penat dan mencabar jugak sebenarnya tariannya. Zapin tu aku tak sempat pulak belajar sampai habis. Gambar2 memang banyak kitaorang ambil, maklumlah masa tu kami ni pantang jumpa kamera. Tapi sayangnya cikgu kata gambar2 tu dah hilang . Agak sedih dan kecewa tapi tak apelah. 

Form 4 aku tak terlibat dengan apa2 lagi sebab aku dah berada di sekolah yang baru. Aku just jadi Pengawas Pusat Sumber je. Suasana yang baru. Sedikit sebanyak mengganggu emosi aku. Masa di sekolah lama, kitaorang yang join tarian ni majoriti pengawas sekolah. hehe. Aktifkan kitaorang? hehe..  KENANGAN !  


Masa sekolah rendah pulak, darjah 4 aku masuk pertandingan bersyair. Masa tu aku student baru kat situ.  Memang cuaklah beb! Masa sekolah rendah, aku aktif sukan. Darjah 6 pulak, orang kata "banyak giler" kenangan yang aku dapat kutip. Seronok. Pernah tu masuk pertandingan menyanyi ( Program lepas UPSR ) . Cikgu kata aku sesuai lagu Nazam Berkasih. Balik sekolah ajak mummy aku cari CD tu tapi tak ada rezekikan.

Aku pakai jubah seluar (jubah tu kainnya ada 2 lapis) so ada 2 colour, dalam merah dan luarnya pulak warna hitam. Then mama dan akak pakaikan aku selendang warna merah hati. Plannya nak nyanyi lagu Balqis , last minute CD hilang entah ke mana. Nak taknak kenalah nyanyi Lagu RINDU.  Sebelum tibanya peringkat akhir pertandingan tu, kitaorang ada acara di padang. Suara aku memang rockers giler lah wei sebab sokongan yang tidak berbelah bagi pada rakan sekelas masa tu,hehe. Lagipun suara aku tak sedap pun. haha (Malam sebelum tu mummy kata nyanyi jelah lagu Awie ke, Ella ke. Takpun Amy search ! haha)


Masa Audition tu ramai jugak kawan2 aku yang join. Memandangkan penyanyi kelas kami, Nina tak ada time tu, jadinya kitaorang lah seronok2 join. hehe.. Aku, Imnie, Mai dan ada lagi rasanya tapi aku tak ingat! Time tu aku bawak lagu Syura. Mai dan Imnie tak berapa sure. Sama ada lagu Pudar ataupun sama macam aku. Seronok time tu! Kalau nak diceritakan, memang tak cukup kertas nak menulis! Terlalu indah!

Tapi lumrah kehidupan. Setiap yang manis pasti kan ada pahitnya. Apapun kenangan itulah yang mengajar kita untuk lebih berhati-hati dan lebih menghargai setiap detik yang ada. Kata orang, kita mungkin akan kehilangan orang yang atau barang yang kita sayang, tapi kenangan yang pernah dilalui bersama takkan luput dalam hati dan fikiran. Sentiasa segar bak bunga di taman.

Kadang2 kita terlalu merindui seseorang itu bukan sebab kita memang benar2 rindukan dia, tapi sebab kenangan yang ada antara kita dan dia. Kalau aku , aku rindu dua-dua! Tanpa dia, kenangan tu takkan ada kan? Walaupun orang tu tak pernah sekali pun ingat kat kita ( cuma ingat bila kita tegur atau terlihat gambar) , kenangan itu pengubatnya. Hargailah kehidupan ini. Perbaiki apa yang kita rasa kurang. insyaAllah semuanya akan okay ! Amin... Kenangan itu Indah!

"Friends may come and go but the memories are there FOREVER " :')

***Berfikir seketika...

Saturday, February 23, 2013

Dia Gembira,Kita Tumpang Sekaki

 Bertemu insan yang akan berkongsi suka duka bersama :')

Salam , 

Selalu kita dengar orang cakap , "bila dia gembira, kita pun tumpang gembira sekali... " . So , itu semua lumrah kehidupan. Ramai dalam kalangan kita, bila kita gembira , dia pun akan kata , dia juga tumpang gembira. Tapi berapa ramai pulak antara kita akan kata bila kita sedih , dia pun tumpang sedih??? Tak ramaikan ? Hanya sedikit bilangannya. Apapun , itu semua adalah lumrah kehidupan. Bila gembira ramai yang datang tumpang sekaki tapi bila sedih dan susah tak ramai yang akan sudi untuk menghapus kesedihan dan kesusahan kita. Nak tumpang sekaki jauh sekalilah! Ambil tahu pun tidak. 

Macam biasalah gambar  (search google) copypaste,heee

Tak usah sedih dan berduka lara sebab Allah sentiasa ada buat kita walau di mana sekalipun kita berada. Selagi kita ingat pada Dia, Dia akan sentiasa ingat kita. insyaAllah. Tak kiralah saat kita sedih ke, gembira ke. Everytime! 

Bersyukurlah seandainya kita diberikan insan2 hebat yang sudi berkongsi suka dan duka bersama kita tanpa mengira siapapun kita. Miskin ke kaya , pandai atau tidak sebab di mata Allah tak ada bezanya. Amalan kitalah yang akan membezakan satu dengan yang lain :)

***Berfikir seketika...

Wednesday, February 20, 2013

Lain Orang, Lainlah Pula Minatnya :)

Minat #DSN tak? Aku minat lah jugak! :)
Salam, 

Alhamdulillah masih berpeluang untuk menulis di sini. Oklah , seperti yang kita semua tahu, dalam hidup ni , setiap manusia yang Allah jadikan itu minatnya pasti berbeza-beza namun adakalanya minat itu sama. Tapi tak setiap orang yang Allah jadikan itu mempunyai minta yang sama.


Kalau dalam 10 orang manusia yang Allah jadikan, belum tentu sepuluh-sepuluh tu semua minat pada benda yang sama. Paling kurang 3 atau 4 orang mesti tak sama. 


Contoh simple, pergi sekolah tanya kawan2 dia minat apa. Mesti ada yang takkan sama minatnya dengan kita kan? Normal lah tu , tak pelik pun. Yang pelik kalau semua orang minat 1 benda je.

Cuba bayangkan kalau semua orang tu minat satu benda je. Contoh simple, Fara minat dengan penyanyi nombor satu Malaysia, Dato Siti Nurhaliza tapi kawan Fara tak minat sangat dengan kak Siti. Dia lebih minat  Hafiz AF. See? Nampakkan. Tak payahlah pergi jauh2 , tanya je dalam kalangan adik-beradik anda sendiri. Macam aku, minat Nora Elena, tapi akak aku lebih minat dengan cerita Sehangat Asmara. Tak sama kan ?
Minat yang Allah berikan itu ada hikmah di sebaliknya. Bukan suka-suka Allah jadikan minat antara kita tu berbeza-beza.

Tengok pulak dalam kehidupan seharian kita, tengok dari segi kerjayalah. Kalau semua orang hanya berminat nak jadi doktor je, bidang lain siapa nak teroka? Kapal terbang siapa nak bawak? Murid-murid kat sekolah tu siapa nak ajar. Yang nak jadi doktor tu pulak siapa nak ajar? Takkan nak belajar sendiri kot. Mesti kena ada gurunya kan. See? Penting tak minat tu? Kalau mula-mula kita rasa minat tu tak penting pun. Ambil remeh je. Tapi tengok pulak impaknya. 

Sebab tu Allah jadikan kita semua dengan minat yang berbeza-beza supaya manusia dapat kaji bidang-bidang yang lain. Bukan hanya tertumpu pada satu bidang sahaja. Disebabkan minat tu lah kita lihat sekarang macam2 kerjaya yang ada kat dunia ni. Cikgu, doktor, arkitek, engineer, peguam, hakim. Masing-masing mempunyai kepentingan mereka yang tersendiri. Walaupun kadangkala minat tu kita pandang sebelah mata je.

Tapi harus diingat, apapun yang kita nak buat misalnya menulis, mesti kena ada minatkan. Kalau terpaksa, tak seronoklah. Tapi harus diingatkan juga bahawa tak semestinya kalau kita minat sesuatu, kita akan dapat. Yang penting kita berusaha untuk dapatkannya. Selebihnya serahkan pada Allah sebab Allah lebih tahu. Kita dan berusaha, doa dan tawakal. 


Katakanlah kita tak dapat apa yang selama ni kita nak, kita minat sangat. Contoh simple, Aiman minat sangat nak jadi akauntan, Alhamdulillah keputusan dia dalam exam pun ok tapi bila nak sambung belajar, dia apply Accounting tak dapat pulak. Yang dapat Finance. Kita tak bolehlah nak frust menonggeng sangat. Mula-mula tu memanglah agak frust jugak sebenarnya kalau apa yang kita nak tak dapat. Tapi kalau kita terima dengan hati yang terbuka, yakin dengan apa yang telah Allah tentukan, insyaAllah lama-kelamaan semuanya akan berjalan dengan lancar. Allah lebih tahu.

Kalau Allah tempatkan kita kat situ, mesti ada sebabnya. Mungkin bidang itu lebih sesuai dengan kita. Lebih baik untuk kita. Kita pulak kenalah belajar untuk perlahan-lahan minat dengan perkara yang pada mulanya kita tak minat tu. Ingat ! Buat sesuatu tanpa ada rasa minat, sungguh membosankan. Be cool and enjoy life as it comes. Sentiasa bersangka baik pada Allah.

Minat ni kalau nak cerita, 1 pages tak cukup. Apapun, pesan cikgu aku dulu, kalau nak sambung belajar, apply course yang kita rasa minat dan boleh bawak. 2 ni penting. Macam aku pulak, aku dah lah tak minat , rasa macam tak boleh bawak pun ada tapi macam aku kata, Allah lebih tahu. Terima dengan hati yang terbuka. Doa banyak2 agar dipermudahkan untuk kita melaluinya. InsyaAllah satu masa nanti kita akan tahu betapa indahnya ketentuan Allah itu. :')

***Berfikir seketika...

Monday, February 18, 2013

Aku dan Cinta Tak Pernah Jauh


Salam, 

Cinta begitu sebati dalam diri setiap insan. Macam tu juga dengan aku. Tak terlepas dari cinta. Sebenarnya aku dan cinta tak pernah jauh. Dalam hati aku sentiasa ada cinta. Setiap hari, setiap detik dan ketika, cinta tetap ada dalam hati aku. Takkan pernah pergi jauh. 

Ye, cinta. Cinta aku terhadap mama dan ayah aku yang telah banyak bersusah payah untuk membesarkan aku dan adik-beradikku. Mendidik kami agar kami berjaya menjadi insan yang berguna kelak. Mereka tak pernah jemu mencurahkan kasih sayang buat kami. Dengan rasa cinta inilah kami dibesarkan dengan penuh kasih sayang. Dengan rasa cinta inilah kami dibelai dan dimanja. Aku dan cinta tak pernah jauh. 

Ye, aku dan cinta tak pernah jauh. Cintaku terhadap adik beradikku sentiasa mekar di hati. Gelak tawa, senda gurau menjadi pengubat rindu tatkala kami berjauhan. Perpisahan yang jadi ini mewujudkan jurang antara kami tapi di sebalik perpisahan ini, rupa-rupanya kami menjadi semakin akrab. Masa kecil dulu, pantang berjumpa. Macam anjing dengan kucing. Ada sahaja yang tak kena. Tapi sekarang, kami lebih menghargai detik2 ini. Gaduh2 kecil tu biasalahkan. Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pulak kakak dan adik. 

Ye,benar sekali. Aku dan cinta tak pernah jauh. Allah menganugerahkan rasa cinta itu dalam diri setiap insan untuk kita merasai betapa indahnya cinta. Untuk kita mensyukuri nikmatNya. Allah menjadikan cinta itu bukan untuk kita melakukan dosa tapi untuk kita meraih pahala. Jadi janganlah kita salah guna pulak cinta itu.
"Cintaku kepada Tuhan kerana aku adalah ciptaan-Nya. Cintaku terhadap seseorang itu adalah kerana perasaan yang dicipta-Nya..."
#NoteToMyself
Tapi walau apapun, semua orang tahu bahawa CINTA yang lebih penting adalah cinta kita terhadap Allah dan Rasul-Nya. Itulah Cinta yang sebenar-benarnya. Pupuklah ia, bajalah ia di taman hati. Mudah-mudahan kita juga merasakan cinta itu. InsyaAllah, Amin.. Cinta yang sebenarnya yang perlu kita dambakan. 

"Ya Allah, jadikan kami hamba-hambaMu yang begitu mencintaiMu melebihi apa pun. Ya Rasulullah, mudah-mudahan kami menjadi salah seorang kekasihmu yang sangat mencintaimu... Amin.. "

***Berfikir seketika...

Sunday, February 17, 2013

Jangan Berlagak Sangat Boleh ?

Tengok Aaron teringat Nora Elena :)
Salam , terimakasih kepada anda2 yang sudi meluangkan masa di blog yang tak seberapa ni, huhu. Bosan kan blog ni. Maaflah. Tak pandai nak ambil hati sangat. Aku tulis je apa yang aku rasa menarik untuk aku tulis. Oklah , seperti biasa , hari Sabtu ada #FearFactorSelebritiMalaysia kan. Honestly aku jarang layan. Kadang2 banyak episod dah tertinggal. Cumanya baru2 ni aku start layan Fear Factor ni. Mungkin sebab kak bedah ada. Hehe .. Kak bedah hok aloh. Sape je tak kenal kan orang yang comel dan sweet ni #HairulAzreen. 

Ni ha, kak bedah hok aloh. hehe
So, bila dah dok depan tv melayan Fear Factor ni, adalah salah seorang peserta yang aku kurang gemar dengan sikap dia. Episod2 sebelum ni aku okay je tengok dia.( tapi kadang2 tak okeylah,hehe) Bila tiba episod ni, haishh bertambah2 tak okey aku  tengok dia. Kalau kita tak suka orang, banyak lagi orang tak suka kita. Mohon maaflah ye. Entry ni bukan nak memburukkan siapa2. Cuma aku tulis perkara yang aku rasa betul. Ye, memang betul bila tiba rancangan2 yang macam ni, psycho dari orang lain itu memang ada sebab masing2 berebut untuk menjadi juara. Tapi come on lah. Kita bukan budak2 lagi. Kalau ye pun nak psycho orang, banyak cara lain yang kita boleh buat. Bukan dengan cakap besar dan buat aksi2 yang tak sepatutnya. 

Bersyukurlah sebab Allah tak turunkan musibah time tu jugak . (maksud aku time2 dia tengah buat aksi2  atau cakap perkara yang tak sepatutnya tu) . Bersyukurlah sebab Allah masih beri peluang buat anda untuk terus beraksi kat program tu. Kalau tak, episod sebelum tu dah tersingkir dah. Entah kenapa tiba2 pihak program kata tak ada penyingkiran pulak. Pelik bin ajaib sebab setiap minggu ada penyingkiran, tiba giliran anda, tiba2 tak ada. Tu pun masih tak mahu bersyukur ke? Nak jugak buat penonton rasa marah dan benci dengan anda. Suka ke penonton benci kat anda?



Kita sebagai manusia ni janganlah berlagak sangat. Penulis ni pun bukannya orang yang baik . Kadang2 ada salah dan silapnya jugak yang kadangkala penulis tak sedar. Kadang2 penulis juga terlupa untuk bersyukur dengan segala nikmat kurniaanNya.. Itu lumrah kehidupan. Manusia tak lari dari melakukan salah dan silap. Cuma sebagai manusia, kita tak usahlah nak berlagak sangat. Rasa diri cukup hebat ke. Kalau kita rasa kita bagus, sebenarnya kat luar sana ada lagi manusia yang lebih bagus dari kita. Banyak lagi cara nak psycho orang, bukan dengan cara macam tu. Masing2 ingin menjadi juara tapi apa salahnya kalau kita juga saling memberikan semangat antara satu sama lain. Aku tengok rakan2 yang lain ok je support antara satu sama lain. Jarang sekali aku nampak diaorang tu cuba menjatuhkan. Kalau ada pun,cara mereka sangat baik. Baik dari tingkah laku atau tutur kata. Kalau boleh, kita cubalah jadi orang yang disenangi. Jangan jadi orang yang hadirnya dibenci, matinya di syukuri. Ya Allah , jauhkan penulis ini dari situasi yang macam tu ya Allah... 

Mudah-mudahan kita semua sentiasa dilindunganNya. Sentiasa diberkati dan dirahmati... Dijauhkan dari apa juga keburukan... InsyaAllah.. Amiin.. 

p/s : Mohon maaf di atas salah dan silap penulis sepanjang menulis di blog ini. Barakallahufik... 

***Berfikir seketika...

Friday, February 15, 2013

KeputusanPeperiksaan: Itu Yang Terbaik Buat Kita Sebenarnya :')

copy paste. Link pemiliknya ada disitu. :)
Salam Jumaat. 

Alhamdulillah diberi kesempatan lagi untuk bertemu dengan hari Jumaat ni. Oklah , seperti semua orang tahu ( satu dunia mungkin, haha ), keputusan peperiksaan Semester 1 2012/2013 bagi pelajar degree telah pun selamat dikeluarkan sama ada di student portal ataupun melalui email masing-masing. Ada yang cemerlang, syukurlah. Tahniah! Ada yang sederhana dan ada yang biasa2. Apa2pun tahniah sebab anda telah berjaya menghabiskan Semester 1. ( tepuk tangan ) 

Sedih , kecewa, menyesal tu memang akan ada kalau tak dapat DL (bagi student U). Lebih-lebih lagi ini sem 1. Orang kata subjek senang. Lecturer kata patut score. Sem awal ni lah patut score pointer sebab makin lama belajar makin susah. Tapi ingat satu perkara, setiap yang Allah jadikan itu pasti akan ada sebabnya. Apa yang Allah beri itu , itu yang terbaik buat kita sebenarnya walaupun hati sering menidakkan. Allah Maha Mengetahui kan. Kita ni hambaNya harus terima setiap ketentuannya. Sabar itu penting.


"Bersabar itu bukanlah bermaksud kita sanggup menerima segalanya tetapi kesabaran itu adalah bagaimana kita sabar dalam mencari penyelesaian pada setiap permasalahan yang ada ... "


Apabila kita redha dengan jalan Allah..InsyaAllah, Allah mempermudahkan segala yang kusut...





Kadang2 tu yang terjadi bukanlah takdir semata-mata tapi untuk buat kita berfikir. Bersyukurlah dengan apa yang kita dapat. Kalau kita rasa kita terbaik, kita salah. Sebenarnya ada yang lebih baik dari kita. Kalau kita rasa kita ni paling teruk , kita salah. Sebenarnya ada lagi yang kurang bernasib baik . Satu perkataan "Alhamdulillah" . Bersyukur dengan apa yang kita dapat. Terima seadanya. Allah Maha Mengetahui. Sesungguhnya "kalau" itu membuka pintu masuknya syaitan...


Rasulullah SAW bersabda :
Apabila ada sesuatu menimpamu maka janganlah berkata "Seandainya saya bertindak begini tentu hasilnya begini." tetapi katakanlah " Allah telah mentakdirkan dan apa saja yang dikehendaki pasti terjadi kerana "seandainya" itu membuka pintu masuknya syaitan. (HR Muslim)


p/s : Dalam Majalah Al Islam ada bincang isu perkataan "kalau" ini . Untuk tahu dengan lebih lanjut, bolehlah baca majalah tu. 



Biarlah apa orang nak cakap tentang kita , yang penting kita sendiri jangan terlalu ambil pusing dengan kata-kata mereka. Kita adalah apa yang kita fikirkan. Yang positif kita ambil, yang negatif kita biarkan. Kadang2 orang tak faham situasi kita. Dia rasa dia faham tapi sebenarnya tak 100% dia faham pun. Kita lebih tahu siapa diri kita. Kita dah berusaha, selebihnya kita serahkan pada Allah. Doa dan Tawakal. Apapun keputusan yang kita dapat , terima dengan ikhlas dan redha. Mungkin itu yang terbaik buat kita. 


Tapi jangan pulak dok usaha je, doa tak ada. Dan jangan pulak asyik doa je, usaha tak ada. Biarkan mereka bergerak seiring ok. Fikir positif. Ambil ikhtibar. Tingkatkan lagi usaha di masa akan datang. Jadikan kegagalan ini sebagai pendorong untuk kita lebih maju di masa akan datang. insyaAllah...Selamat Maju Jaya. Goodluck! :)



***Berfikir seketika...